De oorzaak van de klacht opsporen

Manuele therapie is een internationaal erkende bovenbouw op het diploma van kinesitherapeut. De manueel therapeut is door zijn opleiding specialist in het conservatief behandelen van musculoskeletale klachten en wervelkolomklachten in het bijzonder.

Vaak zijn stoornissen in het bewegen de oorzaak van het ontstaan van klachten. Waar de kinesitherapeut meestal symptomatisch werkt, is de manueel therapeut opgeleid om door middel van specifieke functie- en provocatietesten de oorzaken van de klachten op te sporen. Structuren die het normale herstel tegenhouden (gewrichten zonder normale bewegingsvrijheid, spieren met een pijnlijk triggerpunt,…) worden bij ons aangepakt door manuele en myofasciale technieken.

Mobilisaties en manipulaties

Door lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen, kan de beweeglijkheid van gewrichten snel worden verbeterd, waardoor de pijn afneemt. Deze mobilisaties kunnen aangevuld worden met snelle bewegingen waarbij soms een knappend of krakend geluid optreedt (manipulaties). Verder wordt gebruik gemaakt van dry needling en trigger point compressie wanneer de oorzaak een pijnlijk triggerpunt is.

Mogelijke indicaties voor manuele therapie zijn nekklachten met eventuele uitstralingen, duizeligheid of evenwichtstoornissen, hoofdpijn, rugklachten met eventuele uitstralingen, klachten aan schouder, elleboog, pols, hand, heup, knie en voet.

Wij bieden ook manuele therapie specifiek voor de kaakregio. Hier mobiliseren we het kaakgewricht en maken we de omliggende spieren los. Indicaties hiervoor zijn moeilijkheden van openen of sluiten van de mond, oorsuizingen of hoofdpijn. De tandarts kan hiervoor een voorschrift opstellen.

"Door lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen, kan de beweeglijkheid van gewrichten snel worden verbeterd, waardoor de pijn afneemt."